A-woord deel 2

Ok, ik moet mijn vorige post wat bijstellen. Enkele nuances toevoegen...

Want natuurlijk is het leven met een A-kind wel wat anders dan leven met een N-kind. 
De handleiding is er en de handleiding is nogal uitgebreid. 
In het dagdagelijkse leven (lees schooldagen en weekends), valt de handleiding wel mee. 
Maar er is een apart deel voor vakanties/uitstapjes/feesten. Een volledig deel 2.

Het probleem zit hem niet zo zeer in het uitgaan, want zoon 1 gaat graag de wereld verkennen. Het probleem zit hem in de controle houden. De controle houden als ouder, over mezelf, over zoon 1, over de omgeving. 
Want zoon 1 is enthousiast. Het begint bij gewoon enthousiast, dan is het leuk. Als de omgeving druk wordt, wordt hij heel enthousiast.
Maar als het druk, lawaaierig, uitbundig blijft, wordt hij super-overderooie-extreem- enthousiast. 
En dan loopt het fout. Dan moet je ingrijpen want dan is hij TE. Te druk voor de omgeving, te storend, te vervelend. En dat ontaardt in schreeuwen, boosheid en uiteindelijk een zeeeer ongelukkig verdrietig huilerig  kind. En dit willen we vermijden.

Daarom grijpen wij in bij fase 'heel enthousiast'. Dan lijkt hij op een kind dat gewoon heel veel plezier heeft, maar er is dan veel meer aan de hand. Dat is het kantelpunt tussen controle houden en controle verliezen. 
De omgeving reageert dikwijls met:'Laat hem toch!','Hij is toch flink' of 'Hij doet toch niks verkeerd?'. Nee inderdaad, hij is dan flink, hij doet niks verkeerd, maar hij zit dan op het maximum van zijn controle. En dat kan hij goed verbergen. Enkel insiders zien de kleine veranderingen in zijn gedrag. 
En daarom moet hij dan even uit de omgeving om te kalmeren, om de controle terug in handen te nemen. Want je kan niet vragen aan heel de omgeving om even te kalmeren. Want laten we hem doen, dan verliest hij sowieso de controle. 

Dus de handleiding, is een moeilijke handleiding, met veel kleine lettertjes en voetnoten. Een handleiding die niet veel mensen begrijpen, en moeilijk uit te leggen is aan mensen die zoon 1 niet zo goed kennen. Maar ze is er! De handleiding! 

Maar dit alles gaat over uitstapjes met ouders. Dan hebben we het nog niet over logeren. Zonder ouders... 
Dat staat in deel 3: 'Onder constructie'. 

Wordt vervolgd... 

Reacties

Populaire posts